Skip to content Skip to footer

Na mladima svijet ostaje, ali u mlade treba vjerovati i pružiti im prilike da uče, napreduju, da pokažu šta znaju i šta žele.

EUSR u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina organizira projekat E4U, a na ovogodišnjem, MITA Group tim je imao priliku pokazati i dokazati koliko zna i voli posao koji radi.

Od početka do kraja, u saradnji sa EUSR i mresvuBiH, smo osmislili, realizirali i finalizirali projekat za srednjoškolce iz cijele BiH, pod nazivom Outreach to high school students. Nakon istraživanja i oslušivanja šta to mlade ove zemlje najviše pogađa, odabrano je 5 tema, oko kojih će se vrtiti cijela priča: govor mržnje, odliv mozgova, mobilnost mladih, ekonomsko-edukacijski system u BiH I vršnjačko nasilje.

Nakon što smo mlade iz cijele BiH okupili na trodnevnom workshop, osigurali smo im predavanja najvećih stručnjaka, koji su im pomgli da naprave medijske kampanje i video priče na zadate teme. Oni su predano i vrijedno radili, pisali, osmišljavali i kreirali svoje video priče, a pri tome se upoznavali, družili i rušili sve barijere koje im se nameću da ne mogu živjeti skupa i da se razlikuju. Pet najboljih timova, u kojim su se nalazili učenici iz razliitih dijelova BiH,  je odabrano i oni su krenuli u avanturu snimanja svojih video priča i u borbu za pobjedu i odlazak u Brisel.

Snimali smo vrijedno, dan za dan, u studijima, na mostovima, školama, parkovima… potom montirali, a zatim pustili u javnost kako bi svi mogli pogledati i ocijeniti sve video priče.  Objavljeno je takmičenje na Facebook stranici E4U, te se glasalo putem posebno napravljene aplikacije. Sve video priče su bile izuzetno dobre i kreativne, tako da su o pobjedniku odlučivale sitnice.

Mi smo kao tim, koji je radio sa učenicima na svakom detalju, svake video priče, bili emotivno vezani za svaki video i za svakog aktera… Ali, kao i svako takmičenje i ovo je moralo biti krunisano najboljim.  Tim ZDDGV je odnio tu titulu, sa video pričom “Odliv mozgova”, te dobio priliku da otputuje u Brisel i tamo u institucijama EU, prezentira svoj video.

Ali u najboljim i najpozitivnijim pričama, dešavaju se stvari kojih nema u nekim drugim, običnim pričama: ovaj put, putovanje u Brisel je omogućeno i drugoplasiranom timu, te po jednom predstavniku iz svih ostalih timova. Ispratili smo ih i dočekali pune utisaka, nakon 5 dana.

Jedno je sigurno, svi učesnici će se dugo sjećati i prepričavati anegdote te čuvati u srcu divne i emotivne trenutke u kojima su svi skupa, bez obzira odakle dolaze, radili i družili se kao jedno, smijali se od srca i plakali kada je došlo vrijeme rastanka.

Neke priče ostaju posebno u srcu našeg tima, a ovo je sigurno jedna od njih.

Ostavi komentar