Skip to content Skip to footer

DAN ZA RECIKLAŽU U ALTI

Početkom proljeća dobili smo brief da napravimo interesantan događaj u ALTA shopping centru čija tema je ekologija.

Okupili smo se na brainstormingu i odluka je pala – bavit ćemo se recikliranjem. Ugostit ćemo naše najmlađe sugrađane i, uz pomoć stručnjaka s Akademije likovnih umjetnosti i pokušati razviti njihovu svijest o važnosti čuvanja i kontrolisanog korištenja prirodnih resursa s akcentom na smanjenje otpada, ponovno korištenje i reciklažu.

Proteklog vikenda učenici sarajevskih osnovnih škola su, na radionicama o ekologiji i recikliranju, od otpadnih materijala, izradili kreativne odjevne i predmete za svakodnevnu upotrebu. Djeca koja su pripremila najbolje radove osvojila su prigodne nagrade, a sve škole koje su učestvovale u projektu dobile su zahvalnice i oznake Recycle Friendly School. Nakon toga je organizirana zanimljiva aukcija. Vrijedni mališani su, na taj način, pomogli svojim vršnjacima iz Dječijeg doma Bjelave, jer je kompletan prihod od aukcije, otišao upravo njima.

Kontaktirali smo Dječiji dom Bjelave koji su nas obradovali viješću da se spremaju za more i da su im, u ovom trenutku najpotrebniji šlaufi, lopte, kreme za sunčanje i slične stvari koje su potrebne za ljetovanje. Obavili smo šoping (ni slatkiše nismo izostavili ) i uputili se prema Bjelavama, gdje smo imali takav doček, da prosto nismo željeli otići.
Sa zadovoljstvom očekujemo sljedeći projekat i radujemo se ponovnom druženju s našim prijateljima iz Dječijeg doma Bjelave. Nadamo se i da smo pomogli mališanima da unaprijede svoje znanje o reciklaži te da će ovakvih i sličnih projekata u budućnosti biti još više.

Ostavi komentar