PROJEKAT NA KOJI SMO PONOSNI – GenChange

PROJEKAT NA KOJI SMO PONOSNI – GenChange

Projekat “GenChange” je pokrenut s ciljem osnaživanja mladih i poticanja pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini. Ovaj inovativni projekat je okupio mlade aktiviste i kreativce iz različitih dijelova zemlje kako bi zajedno stvorili kampanje koje će inspirisati bolju budućnost. Kroz niz događaja, radionica i angažovanja sa stručnjacima, mladi su se udružili kako bi podstakli društveni napredak i izgradili pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine.

Društveni uticaj i aktivno učešće

Projekt je započeo u Zenici, gdje je organizovana dinamična debata kojoj je prisustvovalo više od 120 studenata i mladih aktivista. Ova debata, održana na Metalurško-tehnološkom fakultetu, postavila je temelje za daljnje aktivnosti. Zahvaljujući podršci European Union Special Representative (EUSR), mladi su dobili priliku da postavljaju pitanja EU ambasadoru Johannu Sattleru i drugim stručnjacima o temama ključnim za budućnost BiH.

Projekt se širio na druge gradove u prvoj fazi, obuhvatajući 6 gradova u kojima smo organizovali velike debate na kojima su govorili predstavnici EU, stručnjaci i stotine studenata iz različitih univerziteta širom zemlje. Ovi događaji su pružili priliku mladima da se izraze, razmijene ideje i aktivno doprinesu razgovorima o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Media Boot Camp

Projekat “GenChange” nije ostao samo na debatama; mladi su prepoznali snagu kreativnosti i inovacija. Nakon debata, 40 studenata je odabrano za učešće u Media Boot Campu u Sarajevu, gdje su dobili obuku za kreiranje reklamnih kampanja i video spotova. Podijeljeni u pet timova, studenti su osmislili kampanje koje su se fokusirale na različite aspekte budućnosti Bosne i Hercegovine. U narednih nekoliko sedmica zajedno sa studentima snimili smo pet video spotova širom Bosne i Hercegovine, a u nekima od njih su učestvovali i sami studenti kao glumci.

#DreamTeam: Mali biznisi za velike snove

Članovi #DreamTeam predvođeni Arijanom Trle su osmislili kampanju pod nazivom “Veliki snovi u srcu Evrope”. Jer, ničiji snovi nisu mali, a svako ima šansu da sanja velike stvari…

Priča o dvije mlade poduzetnice iz Banje Luke i Bihaća koje dijele strast prema unikatnim zanatima!

#Changeneers: BiH – zemlja s bezbroj mogućnosti u srcu Evrope

Digitalni nomadi su trend u svijetu, a ekonomski, razvojni i kulturni uticaj na društvo je veliki pa je tim #Changeneers predvođen Aminom Kučuk osmislio kampanju “Bosna i Hercegovina – zemlja s bezbroj mogućnosti u srcu Evrope”.

#GenZen: AktiviZiraj se!

Mladi su budućnost svake države pa se treći #GenChange spot bavi aktivizmom mladih u BiH. #GenZ tim predvođen Kenanom Hadžićem je kreirao kampanju “AktiviZiraj se! i budi dio generacije koja pokreće pozitivne promjena u društvu; očisti park, volontiraj u domu za stara i iznemogla lica, budi stariji brat ili sestra djeci bez roditeljskog staranja i ne budi glasan/a samo za tastaturom.

#TimSevdah: Tradicija i običaji u srcu Evrope

Šta je država bez autentične muzike u kojoj uživaju sve generacije? Četvrti spot je osmislio #TimSevdah predvođen Đejlom Mahmutović koja blista svaki put kada govori o njemu. “Upoznajte bh. tradiciju kroz neprolaznu pjesmu o ljubavi i čežnji u srcu Evrope” je priča sevdahu kao neuništivom djelu naše tradicije. Sevdalinka prkosi vremenu i duboko je ukorijenjena u svima nama, prenoseći se s generacije na generaciju.

#Ultraviolet: Kulturna i umjetnička ruta BiH

BiH je zemlja bogate istorije, kulture i znamenitosti pa je #Ultraviolet ekipa predvođena Ejubom predstavila drugačiju priču o Bosni i Hercegovini želeći predstaviti kulturu i umjetnost svima koji dolaze u BiH, samo srce Evrope!

Ponosni smo na ostvarene rezultate

Projekt “GenChange” je osim osnaživanja mladih, postigao izvanredne rezultate. Video kampanje su privukle više od 2,2 miliona pregleda na društvenim mrežama, uz 2 miliona reakcija, komentara i dijeljenja. Ove kampanje su ojačale svijest o potencijalu Bosne i Hercegovine i motivisale mlade da aktivno doprinose društvu.

Pobjednikom za najbolji video kampanju proglašen je “TimSevdah” koji je putem originalne priče o sevdahu, bh. tradiciji, osvojio simpatije publike i žirija.

Projekt “GenChange” je postao sinonim za inspiraciju i promjenu među mladima. Njihov entuzijazam i kreativnost pokazali su da su mladi pokretači promjena i da se pozitivne transformacije mogu ostvariti kroz zajednički napor.

Put u Brisel

Na kraju, spomenimo da će pobjednički tim biti nagrađen putovanjem u Brisel gdje će imati priliku da se druže i posjete Evropske institucije. Čestitamo i zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da dodamo još jedan uspješan projekat u našu knjigu uspješnih priča.

Podijeli:

Pogledaj još